GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάσταση στον αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη 3/10/2012

03/10/12

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών

Σε οικόπεδο, επί της οδού Καραολή Δημητρίου 32 και Αντιγονιδών 38 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στον δυτικό τομέα του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην αποκαλούμενη «περιοχή των ιερών» η σωστική έρευνα της ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο διάστημα Φεβρουάριος - Ιούνιος 2000,  μετά την κατεδάφιση της παλιάς οικοδομής,  αποκάλυψε μνημειακό οικοδόμημα διαστάσεων 16,8 Χ 13,35 μ.. Πρόκειται για περίπτερο ναό εν παραστάσει με ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη, ο οποίος οικοδομήθηκε ή πιθανόν επισκευάστηκε στα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο τότε Υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ 18081/27-4-2009, διαβεβαίωνε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην αριθμ. 12/27.3.2007 Συνεδρία του γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης ή απευθείας αγοράς του οικοπέδου.

Όμως παρ' όλο που η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠ.ΠΟΤ. έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και έχει συμπληρωθεί ο σχετικός φάκελος, που διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για τη σύνταξη του σχεδίου της Κ.Υ.Α. κήρυξης της απαλλοτρίωσης η υπόθεση εκκρεμεί.

Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής ολιγωρίας είναι να προωθείται  ως προσωρινή... λύση προστασίας του μνημείου η κατάχωση των αρχαίων.

Ήδη με πρωτοβουλία κάτοικων της περιοχής αποσοβήθηκε μια τέτοια προσπάθεια στις 17 Σεπτέμβρη 2012 και έχουν συγκεντρωθεί πλέον των 3000 υπογραφών πολιτών της Θεσσαλονίκης ζητώντας την οριστική προστασία και ανάδειξη του μνημείου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να γίνει άμεσα η απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγοράς του οικοπέδου και να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί το σημαντικό μνημείο που έχει αποκαλυφθεί στο εν λόγω οικόπεδο και το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου 

Πηγή: http://www.kke.gr

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα134
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2662
mod_vvisit_counterΜηνιαία4222
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452887

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους