GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

Ντύθηκε Σπαρτιάτης για τον ναό της θεάς Αφροδίτης

 
 
 
 
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ.


Απόφαση ΣτΕ: Διακοπή των εργασιών κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

Απόφαση ΣτΕ: Διακοπή των εργασιών κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη. Η ….κατάχωση είχε αποφασιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από εισήγηση της ΙΣΤ εφορίας Αρχαιοτήτων.
 

 

 
 
 
Διακοπή των εργασιών κατάχωσης του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη με Απόφαση ΣτΕ
.
1 171
Νέος καυγάς κατοίκων και ΜΑΤ υπήρξε σήμερα το πρωί που τους υποδέχτηκαν με ασπίδες μπροστά στο χώρο που βρίσκονται τα ερείπια του ναού
της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών καθώς σχεδιαζόταν η επιχωμάτωση του ναού. Οι κάτοικοι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις τόσο από το Γιάννη Ιωαννίδη, όσο και από τον Κώστα Τζαβάρα, ότι τα ερείπια του ναού δε θα επιχωματωθούν. Κατά της επιχωμάτωσης έχει τεθεί και το δημοτικό συμβούλιο, με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη να έχει δηλώσει ότι δε θα δωθεί άδεια για παρέμβαση στο χώρο.
2 036
Υπενθυμίζεται οτι, προσωρινή κατάχωση των αρχαίων κατάλοιπων του ναού αποφασίστηκε ως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσής του. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η ανάδειξή τους, καθώς το ειδικό κονδύλι έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ωτσόσο ,η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, 'Αννα Καραμόσχογλου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάχωση του αρχαιολογικών ευρημάτων, στην πλατεία Αντιγονιδών. Ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας να ορίσει ειδικό πραγματογνώμονα.
2 075
Την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε αντιπροσωπεία κατοίκων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν την ανάκληση υπουργικής απόφασης για την κατάχωση του αρχαιολογικών ευρημάτων, στην πλατεία Αντιγονιδών. Πρόκειται για προχριστιανικά κτίσματα, που είναι απομεινάρια ναού, αφιερωμένου στη θεά Αφροδίτη.
 
 

 

 

 

 
 
 

 




Ντύθηκε Σπαρτιάτης για τον ναό της θεάς Αφροδίτης

Δημοκρατία 21.10.2012

ΕΙΝΑΙ ένας από τους δεκάδες κατοίκους που αντιδρούν στην κατάχωση του ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών και για να το εκφράσει ντύθηκε στα χρώματα των Λακεδαιμονίων. Ο συμβολισμός είναι απλός και συμπληρώνεται από το πανό του που γράφει «Μολών λαβε». 0 Σωκράτης Σιδηρόπουλος - πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρχαιοπρεπούς Οπλιτικού Αγήματος «ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ»- έχει αποφασίσει μαζί με πολίτες του κέντρου ότι δεν θα αφήσει να θαφτεί κάτω από το χώμα ένας τόσο σπουδαίος θησαυρός που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, αρχαιότερος -όπως λένε- και από τον Παρθενώνα. «Καθώς ανακαλύψαμε ότι η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε την κατάχωση του ναού, ήμασταν εκεί παρόντες για να αποτρέψουμε το πολιτιστικό αυτό έγκλημα των "ιθυνόντων" που επιχειρούν σήμερα να θάψουν τον υπέροχο πολιτισμό μας, με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας των ομόρων οικοδομών από ενδεχόμενο σεισμό» αναφέρει ο ίδιος.
Αντιπροσωπία των κατοίκων πάντως επισκέφτηκε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητώντας ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την κατάχωση. Το ερώτημα τους είναι πώς βρίσκονται χρήματα για μνημεία οθωμανικά, όπως το πρόσφατο τζαμί της Ρόδου, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τον μοναδικό ναό της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη.
Η παρέα του Σωκράτη Σιδηρόπουλου θα συνεχίσει τον αγώνα της γειτονιάς με καθημερινές φυλάξεις και αντιστάσεις σε όποιον τολμήσει να σκεπάσει με το ελάχιστο χώμα το παραμικρό λιθαράκι του μνημείου.

ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΡΠΟΥ


 

 

 Πηγή: http://ermionh.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1078.html

 

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα126
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2654
mod_vvisit_counterΜηνιαία4214
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452879

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους