GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

Ανοιχτή επιστολή προς την ΙΣΤ' εφορία αρχαιοτήτων.

Ορισμένα από τα ευρήματα του ναού.

Αγαπητοί κύριοι της ΙΣΤ' εφορίας αρχαιοτήτων.
Όπως πληροφορήθηκα από την δήλωση στελέχους σας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσ/νίκης στις 15/10/2012, κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, η πρώτη Ελληνική υπηρεσία την οποία ίδρυσε το κράτος μας ήταν η δικιά σας. Με την ευκαιρία των 100 χρόνων της πόλης, άρα και εκατό χρόνων της ιδρύσεώς σας, θέλησα να κάνω μία αποτίμηση του έργου σας για την ανάδειξη των Ελληνικών μνημείων της πόλης μας.
Με λύπη μου διαπίστωσα ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της υπηρεσίας  σας και την επίπονη εργασία των υπαλλήλων σας, εντός των τειχών της πόλης μας, δεν βρέθηκε κανένα κτίσμα των Ελληνιστικών χρόνων, κανένας ναός ή κανενός άλλου είδους ανακάλυψη η οποία να χρήζει αναδείξεως. Ως απλός πολίτης και χωρίς να έχω τις επιστημονικές σας γνώσεις αγνοούσα για το ότι οι Έλληνες έχτιζαν μόνο ξύλινες καλύβες και έτσι δεν ήταν δυνατόν να διασωθούν κάποια μνημεία από την παρουσία τους. Έτσι στη πόλη μας υπάρχουν μνημεία  Ρωμαϊκά, υστερορωμαϊκά, Οθωμανικά. Υπάρχουν μνημεία που αποδεικνύουν την ιστορική παρουσία των Εβραίων, μουσουλμάνων και χριστιανών στην πορεία της πόλης μας. Δεν βρέθηκε όμως τίποτε που να αποδεικνύει την ίδρυση της πόλης από τους Έλληνες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που θα μπορούσε μέχρι και να αμφισβητήσει κάποιος κακοπροαίρετος ξένος την ελληνικότητα της πόλης.
Για κακή τύχη των κακοπροαίρετων και καλή δική σας όμως, κατά την κατάρρευση μίας παλιάς οικοδομής το 2000, βρέθηκε στον χώρο της πλατείας Αντιγονιδών, στον χώρο των ιερών της αρχαίας πόλης, ένας ναός, τα μέλη του οποίου προσδιορίζονται στους Αρχαϊκούς χρόνους, δηλαδή στα 600 πχ περίπου. Με λύπη μου πληροφορήθηκα ότι οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας σας δεν κατάλαβαν αμέσως ότι επρόκειτο για σπουδαίο και μοναδικό εύρημα και έτσι έδωσαν άδεια για την κατασκευή οικοδομής επάνω σε αυτό τον ναό. Με λύπη μου επίσης διαπίστωσα ότι παρά την άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η υπηρεσία σας συναίνεσε εκ νέου στην κατασκευή πολυόροφου πάρκινγκ. Ευτυχώς το ΚΑΣ, απέρριψε εκ νέου την καταστροφή του μνημείου. Ως εκ τούτου η υπηρεσία σας, ζήτησε την προσωρινή κατάχωση του μνημείου και την τοποθέτηση επάνω στους τόνους μπάζων μίας πινακίδας η οποία θα πληροφορεί ότι κάτω από εκεί βρίσκονται κάποια "Ρωμαϊκά υπολείμματα"!!! Διαπίστωσα βεβαίως ότι λόγο της πολύ κακής οργάνωσης του κράτους μας, σας έχει εφοδιάσει -για άγνωστο λόγο- με πολλούς μηχανικούς και με ελάχιστους αρχαιολόγους και έτσι ευκολότερα μπορούν να εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες παρά αρχαιολογικές. Όμως για καλή τύχη του μνημείου και των μηχανικών σας οι οποίοι από άγνοιά τους θα εκτεθόταν, κάποιοι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την βοήθεια πολιτών απέτρεψαν την κατάχωση του μνημείου.
Νέο αυτύχημα είναι όπως έμαθα, είναι το ότι το υπουργείο πολιτισμού αποφάσισε την ανασκαφή του υπόλοιπου μέρους του ναού, το οποίο έτσι και αλλιώς βρίσκεται κάτω από δημόσιο χώρο και την ανάδειξη του σπουδαίου και μοναδικού επαναλαμβάνω μνημείου. Πέρασε καιρός όμως και προφανώς οι πολλοί μηχανικοί οι οποίοι δημοπρατούσαν σε χρόνο εξπρές τις απ' ευθείας αναθέσεις κατάχωσης, έχουν μαζική άδεια. Έτσι μάλλον θα δικαιολογείται το ότι ενώ κάποιοι πολίτες κατέθεσαν από τις 15/7 ερώτηση για τις ενέργειες της υπηρεσίας σας, έχοντας μάλιστα αριθμό πρωτοκόλλου για αυτήν την ερώτηση, εσείς δεν καταφέρατε ακόμα να τους απαντήσετε. Έτσι σιγά σιγά εμφανίστηκαν και πάλι κάποιοι κακοπροαίρετοι οι οποίοι λένε ότι εσείς δεν θέλετε να απαντήσετε περιμένοντας μία απόφαση δικαστηρίου της Αθήνας για κατάχωση.
Επειδή μετά τις 15/8 οι περισσότεροι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, θεωρώ βέβαιο ότι η πρώτη υπηρεσία που ίδρυσε το Ελληνικό κράτος στην Θεσσαλονίκη θα βρει έναν υπάλληλο ο οποίος θα διαθέσει δύο λεπτά χρόνο για να απαντήσει στους κακοπροαίρετους αυτούς. Διότι οι κακοπροαίρετοι θα γίνουμε περισσότεροι.
Μετά τιμής Κρανιώτης Βασίλης
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
ΥΓ: Η επιστολή είναι ανοιχτή διότι από ότι βλέπω αν σταλεί υπηρεσιακός και με αριθμό πρωτοκόλλου, λόγω έλλειψης προσωπικού δεν θα μπορέσετε να μου απαντήσετε και εμένα. Δεν θέλω να σας προσθέσω τόσο φόρτο εργασίας.

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα44
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2572
mod_vvisit_counterΜηνιαία4132
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452797

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους