Διχάζει η… Αφροδίτη
του Βαγγέλη Στολάκη
Μέχρι και… ασπίδες επιστράτευσαν κάτοικοι της περιοχής Αντιγονιδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα «μάτια» της Αφροδίτης, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν σαφές προς τις αρμόδιες αρχές πως δεν θα επιτρέψουν την επιχωμάτωση του ομώνυμου ναού που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Στην περιοχή οι απόψεις για το μέλλον του ευρήματος διίστανται, ενώ η κατάσταση μετά την προσπάθεια «μπαζώματος» το πρωί της περασμένης Δευτέρας είναι… εμφυλιακή.
Συναντήσαμε το Βασίλη Κρανιώτη και το Γιάννη Φαναριώτη, μέλη της επιτροπής προστασίας και ανάδειξης του ναού, που έχει συσταθεί εδώ και καιρό, να λογομαχούν με τον κ. Ευάγγελο Παπαγεωργίου, συνταξιούχο αστυνομικό, επίσης κάτοικο της πλατείας Αντιγονιδών, για το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας, τότε που εργολάβος επιχείρησε, κατόπιν απόφασης της Πολεοδομίας και της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων να επιχωματώσει το μνημείο. Το «μπάζωμα» απετεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή όταν κάτοικοι που τάσσονται υπέρ της ανάδειξης του μνημείου μπήκαν μπροστά από την μπουλντόζα. Έκτοτε και μέχρι την έγκριση των ασφαλιστικών μέτρων περιπολούν σε βάρδιες.
«Επιχείρησαν μετονομάζοντας το ναό σε ακάλυπτο χώρο να τον θάψουν. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια συντηρούμε το μνημείο, το καθαρίζουμε με σκοπό να αναδείξουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τουριστών. Πρόκειται για τον Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κρανιώτης. Την ίδια άποψη δεν έχει βέβαια και ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος στο παρελθόν έστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα εκθέτοντας τους κινδύνους που υπάρχουν. «Αλήθεια εάν γίνει κάποιος σεισμός ή λόγω βροχών πέσουν οι δίπλα πολυκατοικίες και σκοτωθεί κανένας άνθρωπος ποιος θα πάρει την ευθύνη» διερωτάται.
Συλλογή υπογραφών
Παραδίπλα νεότεροι σε ηλικία κάτοικοι, μέλη και αυτοί της επιτροπής που αριθμεί πλέον περί τους δυο χιλιάδες υποστηρικτές, συλλέγουν υπογραφές «για τη διάσωση του ναού της Αφροδίτης», περαστικοί σταματούν να υπογράψουν ενώ ένας κύριος τους προτρέπει να φωνάξουν τη…Χρυσή Αυγή για να μην τους αιφνιδιάσουν όσοι επιθυμούν το «μπάζωμα» του ευρήματος.
Το ζήτημα στο παρελθόν έφτασε μέχρι τη Βουλή μετά από σχετικές επερωτήσεις των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή και Χρύσας Αράπογλου, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση μέχρι σήμερα. Οι αιτήσεις των ιδιοκτητών του οικοπέδου για την ανέγερση πάρκινγκ έτυχαν αρνητικών απαντήσεων της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ με νεότερο έγγραφό, που αποκαλύπτει αποκλειστικά η «Κ», στις 7 Μαρτίου 2012 η Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων απεφάνθη πως κατόπιν αυτοψίας κλιμακίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους, διαπιστώθηκε πως «μακροσκοπικά δεν υπάρχουν ενδείξεις αστοχιών στον φέροντα οργανισμό των όμορων οικοδομών», πως οποιαδήποτε «άλλη πρόταση λήψης μέτρων προσωρινής ή και μόνιμης αντιμετώπισης των ζητημάτων προϋποθέτει την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης… στην οποία θα λαμβάνονται συγχρόνως υπόψιν οι περιορισμοί που θέτει η παρουσία του Μνημείου».
«Προσωρινή λύση»
Σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη η ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ «δεν έλαβε υπόψη το παραπάνω έγγραφο και σε συνεργασία με την Πολεοδομία αποφάσισαν να αναθέσουν σε εργολάβο το τεράστιο αυτό πολιτιστικό έγκλημα». Από την πλευρά της η κ. Βασιλική Μισαηλίδου, προϊσταμένη της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ, που στο παρελθόν έχει στείλει και συγχαρητήρια επιστολή στην «Ομάδα Διάσωσης του Ναού της Αφροδίτης» τονίζει στην «Κ» πως «είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα η ανάδειξη του μνημείου και οι προστασία των πολιτών. Η κατάχωση που προτείνουμε είναι προσωρινή. Επιθυμούμε την ανάδειξη του ναού αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει χρόνο. Ποιος θα αναλάβει άραγε την ευθύνη εάν πάθει κάποιος κάτι;» σχολιάζει και συμπληρώνει «πριν λίγο καιρό κατέρρευσε κομμάτι του πεζοδρομίου στο σημείο».
Σημειώνεται πως ο υστεροαρχαϊκός ναός ήρθε στο φως το 1936 όταν επρόκειτο να χτιστεί διώροφη οικοδομή. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν το 2000 εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.