«Μολών λαβέ»… την Αφροδίτη
του Βαγγέλη Στολάκη
Τις ελπίδες τους στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας εναποθέτουν οι κάτοικοι της πλατείας Αντιγονιδών, που με περιπολίες και περιφρούρηση σε εικοσιτετράωρη βάση επιδιώκουν να αποτρέψουν την επιχωμάτωση του Ναού της Αφροδίτης. Προαναγγέλλουν μέσω της «Κ» πως σε περίπτωση νέας επιχείρησης κατάχωσης θα μπουν και πάλι μπροστά από τις μπουλντόζες.
Την ερχόμενη Δευτέρα μάλιστα, εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής σκοπεύουν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και να ζητήσουν το λόγο προκειμένου να εκθέσουν ενώπιον δημοτικής αρχής και πολιτών τα επιχειρήματά τους κατά της κατάχωσης.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συλλογή των υπογραφών από μέλη της «Κίνησης για τη διάσωση του Ναού της Αφροδίτης» οι οποίες ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες. Σε συνεργασία μάλιστα με το «Σύλλογο Φίλων Πρασίνου» επιχειρείται κινητοποίηση διεθνών φορέων, όπως είναι η Unesco, κομμάτων, από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Χρυσή Αυγή, τοπικών φορέων και ενεργών πολιτών. Την προηγούμενη Τρίτη μάλιστα το σημείο επισκέφτηκε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, ο οποίος με την υπογραφή του είπε και αυτός «όχι» στο μπάζωμα του μνημείου.
«Πρόκειται για ένα ναό 2.500 χιλιάδων ετών, μια Κιβωτό της Θεσσαλονίκης, που δεν θα επιτρέψουμε να καταχωθεί. Το γεγονός ότι τόσα χρόνια το εν λόγω μνημείο δεν περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο ως προστατευόμενο, εγείρει σημαντικά ερωτήματα» σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Γρηγόρης Νικολαΐδης, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Πρασίνου».
Το θέμα έφτασε εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, φαίνεται πως γνωμοδοτεί υπέρ της προσωρινής επιχωμάτωσης του αρχαίου ναού.
Όπως σχολιάζει ο κ. Βασίλης Κρανιώτης, μέλος της κίνησης για τη διάσωση του ναού «αναμένουμε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για να προχωρήσουμε σε νέα ασφαλιστικά μέτρα και να μπλοκάρουμε την επιχωμάτωση». Ο ίδιος μαζί με άλλους περίοικους δεν κρύβουν τη χαρά τους για την «πρώτη», όπως τη χαρακτηρίζουν νίκη τους την περασμένη εβδομάδα, οπότε απέτρεψαν την κατάχωση και απομάκρυναν από την περιοχή την μπουλντόζα του εργολάβου.
Η προϊσταμένη της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Μισαηλίδου είχε δηλώσει στην «Κ» πως η επιχωμάτωση θα είναι προσωρινή λόγω προβλημάτων στατικότητας των γύρω οικοδομών και πως υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Άλλωστε η ίδια είχε αναφέρει πως έχει γίνει δέκτης αιτημάτων κατοίκων της περιοχής για κατάχωση του μνημείου.