GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

Κόντρα με αφορμή τον ναό της Αφροδίτης

afro
Πολίτες vs Αρχαιολόγοι

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατάχωση του αρχαίου ναού που βρίσκεται σε οικόπεδο της οδού Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι με την κατάχωση θα προστατευθούν τόσο οι πολυκατοικίες που γειτονεύουν με το οικόπεδο όσο και το ίδιο το μνημείο. Η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Μισαηλίδου, επισημαίνει την αναγκαιότητα της κατάχωσης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη χρηματοδοτήσει αυτήν τη διαδικασία, καθώς το έργο χαρακτηρίστηκε «επείγον».

Οι αντιδράσεις των πολιτών όμως αποτέλεσαν τροχοπέδη στη διαδικασία της κατάχωσης. Ο αρχαίος ναός πιθανολογείται ότι ανήκει στην θεά Αφροδίτη. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες θεωρούν ανεκτίμητο θησαυρό τον αρχαίο ναό και επιθυμούν την αναστήλωση και συντήρησή του. Οι πολίτες θορυβούνται στο άκουσμα της κατάχωσης του μνημείου, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει στην εξαφάνισή του, αν δεν πραγματοποιηθεί η απαλλοτρίωση. Η δραστηριοποίηση των πολιτών εντοπίζεται εδώ και μήνες ακόμη και στο facebook, διατηρώντας έτσι το θέμα στο προσκήνιο.

Από τη μεριά της η Αρχαιολογική Υπηρεσία πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα ώσπου να αναδειχθεί ο ναός. Αρχικά, πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση, έπειτα η ανασκαφή, αφού ο μισός ναός βρίσκεται κάτω από τη γη, και μετά χρειάζεται συνολική μελέτη ανάδειξης.

Ακόμη και στο θέμα της ταυτοποίησης του ναού αντιδιαστέλλονται οι απόψεις μεταξύ πολιτών και αρχαιολόγων. Οι πολίτες στηρίζουν ότι ο ναός ανήκε στη θεά Αφροδίτη ενώ οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Υπάρχει, βέβαια, παλιότερη μελέτη ερευνητή που διατύπωσε το ενδεχόμενο να είναι ναός της Αφροδίτης αλλά η μελέτη αυτή περιορίζεται στο επίπεδο επιστημονικής πρότασης.

Παρόλο που το 2007 το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, η διαδικασία αυτή εκκρεμεί. Δόθηκε έγκριση από το ΤΑΠΑ και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: http://www.episkopon.gr

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα170
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2698
mod_vvisit_counterΜηνιαία4258
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452923

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους