GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

Παγώνουν οι εργασίες κατάχωσης του ναού της Αφροδίτης

Προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλεται η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την κατάχωση του αρχαϊκού ναού της πλατείας Αντιγονιδών εξέδωσε του ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου» και κατοίκων.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η διαταγή ισχύει μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από την επιτροπή αναστολών του ΣτΕ. «Με αυτήν τη διαταγή ακυρώνεται η πιεστική και συνεχής προσπάθεια, με την παρουσία της αστυνομίας και των ΜΑΤ, δημιουργίας τετελεσμένου με κατάχωση του μνημείου από την ΙΣΤ’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Γρηγόρης Νικολαΐδης, πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου».
Η επιτροπή κατοίκων ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις προ μηνός όταν επιχειρήθηκαν οικοδομικές εργασίες στο χώρο του μνημείου. Στις 4 Οκτωβρίου αποφασίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού η κατάχωση του μνημείου με σκοπό την προστασία του. Οι κάτοικοι άρχισαν να αντιδρούν εκ νέου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις αρχές τις εβδομάδας, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατάχωσης, ενώ ήδη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Η επιτροπή τους ζητά να επανέλθει το μνημείο στην προτέρα του κατάσταση, να απαλλοτριωθεί άμεσα το οικόπεδο από το ταμείο αρχαιολογικών πόρων, να γίνει ολοκληρωμένη γεωτεχνική μελέτη «που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος αντιστήριξης τόσο για την προστασία του μνημείου όσο και για την ασφάλεια των όμορων οικοδομών». Η επιτροπή υποστηρίζει ότι η κατάχωση δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Από το υπουργείο ζητούν, σε συνεργασία με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς, να προβεί στη σύνταξη μιας μελέτης ανάδειξης όλου του μνημείου, εντασσόμενης στην αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Αντιγονιδών.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/95639

 

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα125
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2653
mod_vvisit_counterΜηνιαία4213
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452878

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους