GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

«Ξεσκονίζουν» δύο έργα... φαντάσματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Η εμπλοκή της «Εγνατία οδός ΑΕ» στις διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσουν αυτά τα δύο έργα δημιουργεί νέες προσδοκίες ότι εξελίξεις θα υπάρχουν σύντομα και μάλιστα εντός του 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, η «Εγνατία οδός ΑΕ» αναλαμβάνει να «τρέξει» το όλο έργο: «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ξεκαθαριστεί το θέμα με τη διοίκηση της εταιρίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη για πρόσκληση ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για πλωτή συγκοινωνία με έξι καραβάκια, χωρητικότητας 200 έως 250 θέσεων, που θα εκτελούν δρομολόγια από την Περαία στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβλέπεται να υπάρχει ένα ακόμη εφεδρικό».

Η πλατεία Διοικητηρίου

Σε διπλή αξιοποίηση της πλατείας Διοικητηρίου αποφάσισε να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας από τον αρχικό σχεδιασμό το πάρκινγκ των περίπου 70 με 100 θέσεων, που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου.

Σε συνάντηση που είχε χτες το πρωί ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτο Σιμόπουλο, και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε να καταργηθεί από την υπάρχουσα μελέτη ο χώρος στάθμευσης και να παραμείνει ο χώρος των αρχαίων, που θα είναι επισκέψιμος, και από πάνω η πλατεία, η οποία θα αποκατασταθεί και θα ανυψωθεί στο ίδιο επίπεδο με την οδό Αγίου Δημητρίου, όπως ήταν και παλαιότερα.

«Το θέμα της πλατείας Διοικητηρίου είχε βαλτώσει εδώ και 22 χρόνια. Εκτιμάμε ότι έως τα τέλη του 2013 θα έχει δημοπρατηθεί το έργο», είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ανδρέα Κουράκη, αποφασίστηκε η διεύθυνση Μελετών του δήμου Θεσσαλονίκης να αναλάβει τη μελέτη εφαρμογής και να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα ώς το καλοκαίρι του 2013, η «Εγνατία οδός ΑΕ» θα αναλάβει τη στατική μελέτη, με τη συνδρομή των δύο εμπλεκόμενων Εφορειών Αρχαιοτήτων. «Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2013 να έχει δημοπρατηθεί το έργο, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής τα επτά εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο κ. Κουράκης.

Η πλατεία Διοικητηρίου και η αξιοποίησή της απασχολεί τη Θεσσαλονίκη από το... 1990 (!) οπότε και άρχισαν στο χώρο εργασίες ανασκαφής. Η ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών για 14 ολόκληρα χρόνια. Τελικώς το 2004 ο δήμος και το υπουργείο Πολιτισμού κατέληξαν στη λύση της τριπλής αξιοποίησής της, δηλαδή στη συνύπαρξη αρχαίων, χώρου στάθμευσης και χώρου αναψυχής.

Στην πλατεία Αντιγονιδών

Συμφωνία επήλθε με την κ. Μενδώνη και για το θέμα της πλατείας Αντιγονιδών και την εύρεση του αρχαϊκού ναού της Αφροδίτης. Ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ που απαιτείται για τις απαλλοτριώσεις, ενώ η κ. Μενδώνη ζήτησε από το δήμο κυκλοφοριακή μελέτη, που θα αλλάζει τη ροή των οχημάτων, ώστε να επεκταθεί η υπάρχουσα ανασκαφή προς το μέσο της πλατείας Αντιγονιδών. «Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την αξία των ευρημάτων. Αν είναι κάτι αξιόλογο, θα αναδειχθεί, αλλιώς θα γίνει επίχωση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προστατεύει τα ευρήματα», εξήγησε ο δήμαρχος.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα78
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2606
mod_vvisit_counterΜηνιαία4166
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452831

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους