GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Italian (It)

Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένας Ναός θαμμένος κάτω από σκουπίδια

 

Ανάμεσα στις ψηλές πολυκατοικίες της πλατείας Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένα οικόπεδο που κρύβει ένα μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό. Πίσω από τα συρματοπλέγματα και κάτω από τα σκουπίδια, τα σακιά άμμου και τα πανιά υπάρχει ο Ναός της Αφροδίτης.

Μόνο μια επιγραφή υπάρχει, που μαρτυρά ότι εδώ στέκεται το σπάνιο εύρημα του 6ου π.Χ. αιώνα, που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα.

naos Afroditis

Και μάλλον θα σου φανεί απίστευτο, αλλά αντί το μνημείο να αναδειχθεί, έχουν υπάρξει κατά καιρούς προσπάθειες για να μπαζωθεί, να χτιστεί πολυκατοικία με την προϋπόθεση στο υπόγειο να παραμείνει ο ναός, ακόμα και υπόγειο πολυόροφο πάρκινγκ επρόκειτο να γίνει κάποια στιγμή στο χώρο.

Ο Γιάννης Φαναριώτης και ο Γιώργος Βαχτανίδης, μέλη των Φίλων Μνημείων Θεσσαλονίκης, δεν αντέχουν να βλέπουν παραμελημένο και γεμάτο σκουπίδια το Ναό της Αφροδίτης.

«Όταν αντικρίζω αυτή την εικόνα αντιλαμβάνομαι τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην παγκόσμια εξέλιξη. Αυτό είναι καθαρά δική μας ευθύνη. Όλοι κατηγορούμε τους Τζιχαντιστές για την καταστροφή των μνημείων της Μοσούλης, αλλά κανείς δεν λέει τίποτα για το θάψιμο αρχαίων μνημείων κάτω από τα θεμέλια των πολυκατοικιών. Το μόνο σίγουρο είναι πως εμείς σαν πολίτες πρέπει να αλλάξουμε, και με την σειρά μας να αλλάξουμε και την νοοτροπία της ευρύτερης κοινωνίας μας» λέει στο iPop.

«Η αμέλεια μας προς τον ναό, μας εκθέτει ενώπιον της ιστορίας και των μελλοντικών γενεών, διότι είναι ένα μνημείο που κατασκευάστηκε στο παρελθόν και ανήκει στο μέλλον, επομένως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το διαχειριζόμαστε έτσι, διότι δεν είναι κτήμα μας, αλλά ανήκει σε όλη την Ανθρωπότητα», εξηγεί ο Γιώργος Βαχτανίδης.

«Δεν πρόκειται για κάτι τόσο μεγάλο. Πρόκειται για το αυτονόητο, κάτι που θα έπρεπε να το κάνει το ίδιο το κράτος προς όφελός του και προς όφελος όλων. Αντ’αυτού το κάναμε εμείς και βρεθήκαμε απέναντι στο κράτος. Τα social media είναι ένα απίστευτο εργαλείο επικοινωνίας και αυτό μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Από την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε το σύνθημά μας ήταν «Αυτός ο ναός δεν θα θαφτεί», εξηγεί ο Γιάννης.

«Η αλήθεια είναι ότι, προσωπικά, μέχρι κάποια στιγμή, δεν περίμενα πως θα αναστραφεί αυτή η κατάσταση και θεωρούσα λίγο έως πολύ ότι θα αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες μας» συμπληρώνει ο Γιώργος. «Όμως, τελικώς, με επιμονή και συντονισμό, καταφέραμε να αποτρέψουμε το έγκλημα που πήγαινε να συμβεί, διότι περί εγκλήματος πρόκειται η κατάχωση ενός τέτοιου μνημείου, όσο υπερβολική και αν φαίνεται σε κάποιους η έκφραση. Είναι πράξη βαρβαρότητας η καταστροφή του πολιτισμού και είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που ανά τους αιώνες ήταν φωτοδότης, να αφήνουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

naos Afroditis

Ο Ναός της Αφροδίτης έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης.

«Δεν πρόκειται για κάποιες πέτρες πεταμένες σε ένα ανεσκαμμένο οικόπεδο. Πρόκειται για έναν αρχαϊκό ναό ύψους 14 μέτρων που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ένα μνημείο που θα ομορφύνει την αισθητική της πόλης και θα γίνει πόλος έλξης τουριστών και ταυτόχρονα μοχλός ανάπτυξης, λέει ο Γιάννης.

«Ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί ως ο Παρθενώνας του Βορρά, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν είναι κάτι αμελητέο» εξηγεί ο Γιώργος. «Μπορεί να διαμορφωθεί ο χώρος του ναού, ώστε να χτιστεί ένα ωραίο μουσείο για να παρουσιαστούν και τα εκθέματα που βρέθηκαν μέσα στο ναό και όσα βρεθούν κατά την ανάδειξη του υπολοίπου τμήματος. Τα ανωτέρω, μπορούν να κεντρίσουν και επιχειρηματίες να επενδύσουν σε καταστήματα στον γύρω χώρο όπου θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες, όπου η ύπαρξη συνεπάγεται και θέσεις εργασίας για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Έπειτα υπάρχουν οι λόγοι αισθητικής και ομορφιάς. Οποιαδήποτε πόλη του κόσμου θα ομόρφαινε αισθητά εάν την κοσμούσε ένα αρχαϊκός ναός ιωνικού ρυθμού, όπως ο εν λόγω ναός. Θα ήταν μια όμορφη αντίθεση μέσα στην ακαλαισθησία των οικοδομών των μεγαλουπόλεων».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Γιώργος Καραδέδος, έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για την ανάδειξη του ναού.

«Οι αρμόδιοι επιστήμονες που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη διάσωση του ναού είχαν προσφερθεί να κάνουν αφιλοκερδώς τις εργασίες» τονίζει ο Γιώργος Βαχτανίδης.

«Τώρα περιμένουμε να υπογραφεί το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα σε ΑΠΘ, ΥΠΠΟ και δήμο Θεσσαλονίκης για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες που χρειάζονται για την ανάδειξη, συμπληρώνει ο Γιάννης Φαναριώτης. «Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει γραφειοκρατία και πόσο χρονοβόρο είναι αυτό, αλλά αν γνωστοποιήσουμε το θέμα και υπάρχει πίεση από τον κόσμο, τότε πιστεύω πως θα αναδειχθεί και το μνημείο».

naos Afroditis

 

Πηγή: http://ipop.gr

filoi-prasinou

greenwave-2013

Μετάφραση Google

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα62
mod_vvisit_counterΕβδομαδιαία2590
mod_vvisit_counterΜηνιαία4150
mod_vvisit_counterΣυνολικά1452815

Ποιοί είναι Online

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους